Noua generatie de droguri – jocurile online

A fost cu trei ani in urma cind am inceput sa joc, terminasem examenele si dorem sa-mi gasesc o ocupatie, acum inteleg ca a fost o alegere gresita. Se numea „Perfect World”, am fost intrigat deoarece incercam acest tip de jocuri pentru prima data. Am fost captivat de ea pe un an intreg, jucind noaptea si aprope tot timpul liber de zi. Bateam recorduri de aflare la calculator si am ajuns sa uit lucruri care erau cu adevarat importante. Am decis sa lepad dar intradevar, precum un drog, te trage din nou. Am mai jucat jumate de an, in fiecare zi din ce in ce mai putin. Acum,  imi aduc aminte cu regret de acel timp, si mie rusine ca m-am lasat influentat. Deci as dori sa prezint un articol pe aceasta tema:

Calculatoarele şi Internetul au intrat in viaţa noastra şi au devenit indispensabile ajutoare: nu se poate imagina cum ar fi lucrul fara ele! Dar  mulţi oameni fara de web nu se pot si odihmi: constanta descarcare de fisiere, contacte, navigarea pe pagini interesante si jocuri. Pe ultimele as dori sa opresc atentia.

Comunitatea stiintifica este in curs de dezbatere: daca sa atribuie jocuri online pentru clasa de droguri sau nu. Multi sunt in favoare. Şi nu e de mirare: jocurile online au capturat minţile oamenilor. Doar utilizatori de faimosul  „World of Warcraft» in lume sunt mai mult de 4 milioane, si asta doar cei care joaca pe serverele oficiale. Jucătorii care folosesc servere piratate, sunt si mai multi. Si unii sunt implicati paralel in mai multe jocuri in acelasi timp.

Dar in ce consta pericolul intr-o distractie, la prima vedere, nevinovata? In dependenţa. Oamenii uita de tot: adultii isi pierd locul de muncă, deoarece  nu pot intrerupe jocul pentru a merge la munca, studenţii exmatriculati de la universitati de prestigiu, pentru ca ei nu pot merge la examen, copii din exemplari devin detinatori de note de doi si un comportament neadecvat, din aceleaşi motive. Jucatori pe bani reali cumpara elemente virtuale, „necesare” in joc. Si bine, dacă oamenii ar fi in masura sa recupereze si sa opreasca acest maraton de joc fara sfirsit. Si daca nu?

Jocul constant e destrugator nu numai pentru viata sociala: pierderea de bani, ocuparea forţei de munca si  plecarea de la Universitate sunt doar floricele  in comparaţie cu efectele de sanatate fizica si mentala.  Un Gaymer se poate intrerupe doar  pentru a satisface necesitatile fiziologice; pentru o masa completa, odihna pentru ochi, mers pe jos  – nu este timp. Gastrita, pierderea brusca a vederii, slabiciune musculara, si multe altele, care ameninţa jucatorul. Dupa joc de mai multe zile in «Warcraft»  o fata din China a murit de epuizare.

Psihicul omului sufera foarte mult: un om devine inadecvat, este deja dificil sa se faca distincţia intre lumea reala şi virtuala. Lumea reala ii da asocieri negative, pentru că aici el nu este investit cu astfel de puteri, ca şi în joc, în special în cazul în care viata reala degradeaza. Dar in lumea virtuala jucatorul este puternic, bogat, modelul 3D este întotdeauna frumos, si exista mulţi jucatori care doresc sa comunice si sa-ti fie „prieteni”. De ce avem nevoie de o realitate? Un cerc vicios: pauzele rare in joc numai sporesc si mai mult dorinţa de a juca.

Daca vedeti ca cineva din cei dragi a devenit atit de dependent de jocuri online, luati urgent masuri decisive. Incercaţi să distrageti atentia lui,  sa-l atrageti departe de calculator, in orice mod, aratati-i importanta realitati prin fapte, facind-ui viata „interesanta”. Omul incepe sa formeze opinii negative despre joc, care in cele din urma ar face jocul nu foarte placut.

Daca toate masurile nu au niciun efect, ar trebui sa cautati ajutor profesional, un curs de psihoterapie. In multe tari deja exista centre specializate pe metode de a scapa de dependenta de jocuri, fapt care si mai mult demonstreaza importanta problemei date.

  1. #1 by tehnoservice on 1 decembrie 2023 - 18:22

Lasă un comentariu